Geschiedenis brandweer

 Terug naar: Terug naar: 
 Welke spullen gebruikt de brandweer? Begin 

Het woord brandweer danken we aan ons buurland Duitsland. Het is afgeleidt van het woord "feuerwehr" dat in Duitsland brandweer betekent. Het woord brandweer wordt sinds de 19e eeuw gebruikt, daarvoor gebruikte men het woord "brandwacht". In Nederland kwam daarvoor al wel het woord "Brantweer" voor, wat "gereedschap om brand te blussen" betekende.

Brandemmer"Straf van god"

Vroeger zag men brand als een straf van God en daar viel niets aan te doen, dacht men. Blikseminslag en hooibroei waren de meest voorkomende oorzaken van brand. Pas in de zeventiende eeuw zijn mensen begonnen met het blussen van brand. Hiervoor gebruikte men dan leren emmers die met water werden gevuld bij een sloot. Een lange rij mensen gaf de emmers aan elkaar door en de laatste gooide het water op het vuur.

Brandspuit

Brandspuit

De eerste brandspuiten verschenen aan het begin van de 17e eeuw. Ze zijn vergelijkbaar met een injectiespuit. Je moest de mond van de brandspuit in water dompelen en vervolgens de hendel naar achter trekken. De brandspuit vulden zich dan met water en kon vervolgens op het vuur worden leeg gespoten.
het voork

 Terug naar: Terug naar: 
 Welke spullen gebruikt de brandweer? Begin 

Powered by Lightspeed
- Theme by InStijl Media
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »